|
» Przepisy kulinarne » Salsa
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
- 4 duże, jędrne pomidory
- pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki świeżej kolendry
- sok z limonki
- niezbyt ostre chilli
Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na pół. Każdą połówkę wyciskamy nad talerzem większość pestek wyleci wraz z sokiem. Pozostałe usuwamy palcami lub łyżeczką, a miąższ drobniutko kroimy. Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, sok z limonki, oraz oczyszczone z pestek chilli. Odstawiamy na 20 min, by salsa się zmacerowała, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kilkoma kroplami sosu Tabasco. Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę, lub dłużej, by smaki się przegryzły. Jeśli salsa puści zbyt dużo soku, możemy go odlać przed podaniem.
|
|