» Przepisy kulinarne  » Salsa

Czas przygotowania: 30 minut


Składniki



  • 4 duże, jędrne pomidory

  • pół czerwonej cebuli

  • 2 łyżki świeżej kolendry

  • sok z limonki

  • niezbyt ostre chilli


Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na pół. Każdą połówkę wyciskamy nad talerzem większość pestek wyleci wraz z sokiem. Pozostałe usuwamy palcami lub łyżeczką, a miąższ drobniutko kroimy. Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, sok z limonki, oraz oczyszczone z pestek chilli. Odstawiamy na 20 min, by salsa się zmacerowała, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kilkoma kroplami sosu Tabasco. Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę, lub dłużej, by smaki się przegryzły. Jeśli salsa puści zbyt dużo soku, możemy go odlać przed podaniem.



licznik odwiedzin - 32184086        TOMFISH | mapa strony | © 2005-2010
Utworzono w systemie darmowe strony www EntroCMS