|
» Przepisy kulinarne » Ryba po grecku
SKŁADNIKI:
- 1 kg ryby (sandacz, szczupak)
- olej sojowy lub słonecznikowy
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 75 dag warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, cebula, seler, por)
- szklanka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki musztardy
- szklanka rosołu
- cynamon
- kilka goździków
- sól
- pieprz cukier
- liść laurowy
Umytą rybę oczyścić, umyć, skrajać filety, podzielić na porcje, oprószyć mąką i usmażyć wkładając na patelnię z rozgrzanym olejem. Osolić. Umyte i obrane warzywa opłukać, pokrajać w słomkę, włożyć do rondla, dodać kilka łyżek oleju i podsmażyć mieszając. Gdy się lekko podrumienią, wlać rosół, wymieszać, osolić i dusić. Do miękkich dodać przecier pomidorowy, listek laurowy, goździki oraz kawałek cynamonu i pieprz; dusić jeszcze kilka minut. Ostudzić, dodać musztardę, wymieszać i przyprawić do smaku. Zimnymi warzywami zalać usmażoną i ostudzoną rybę. Podawać z dodatkiem pieczywa.
|
|