Przepisy kulinarne Niniejsza strona została przygotowana z myślą o osobach, które pragną same w zaciszu domowej kuchni przygotować potrawy z ryb. Na poszczególnych podstronach będą mogli Państwo znaleźć przepisy jak przygotować sos salsa do ryb, przyżądzić rybę po grecku, czy karpia po żydowsku albo popularnego śledzia po japońsku. Pragniemy także zachęcić do wysyłania na tomfish@poczta.onet.pl własnych pomysłów.
Jednakże, zanim przystąpimy samodzielnie do kuchcenia, musimy znaleźć odpowiednią rybę. Ideałem byłaby ryba świeża, niestety w wiekszości przypadków jest to niemożliwe. Mamy zatem do dyspozycji ryby mrożone lub solone. Poniżej podajemy ważne informacje o dpowiednim przygotowaniu takich ryb.
W przypadku ryb mrożonych, należy je rozmrażać w temperaturze pokojowej przez włożenie ich do zimnej wody z dodatkiem soli ok. łyżeczka na litr wody. Po rozmrożeniu, które trwa w zależności od wielkości ryby od 1 do 4 godzin, wyciągamy rybę z wody pamietając o jej nie wyciskaniu, aby uniknąć wyciekania soków. Ciekawym pomysłem jest wkładanie filetów śledziowych do torebki polietylenowej, aby w ten sposób zapobiec utracie składników mineralnych.
Ryby solone oczyszcza się przez zeskrobanie soli z ich powierzchni, a następnie moczenie jej w kilkakrotnie zmienianej zimnej wodzie z dodatkiem mleka. Ryb takich przed przyżądzeniem nie solimy.
|